Vranovská bazilika minor oslávi 257. výročie konsekrácie

21.09.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 20. septembra (TASR) - Veriaci si pripomenú počas nadchádzajúceho víkendu vo Vranove nad Topľou slávnostnou svätou omšou 257. výročie konsekrácie kostola Narodenia Panny Márie.
Spomínaná cirkevná slávnosť pripadá každoročne na 21. septembra. "V tento deň v roku 1756 vranovský kostol konsekroval - vysvätil vtedajší jágerský biskup František Barkóci. Od roku 2008 nesie titul bazilika minor a v deň slávenia konsekrácie môžu získať veriaci úplné odpustky," informoval TASR rektor rímskokatolíckej farnosti Sever vo Vranove nad Topľou Gregor Wach.
Oslava výročia konsekrácie odštartuje v sobotu (21.9.) modlitbou ruženca a pokračovať bude svätou omšou, ktorá sa začne v priestoroch baziliky o 18.30 h. Vranovská farnosť si na septembrové podujatie zvykne pozývať slávnostného celebranta. V tomto roku to bude dominikánsky kňaz Stanislav Peter Vavrek.
"Slávením výročia posviacky ukončíme okruh tohtoročných slávností, ktorý odštartoval v bazilike 27. augusta oslavou 305. výročia slzenia milostivého obrazu Panny Márie a pokračoval desiatnikom pred odpustovou slávnosťou. Konala sa 8. septembra, v deň titulárneho sviatku baziliky, ktorým je sviatok Narodenia Panny Márie," uzavrel Wach.
 

Vyberte región